Aanvullende Algemene Vorming (AAV) is een onderwijsprogramma ontworpen voor volwassenen die hun secundair onderwijs willen voltooien. Dit programma is onderdeel van het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en biedt een unieke kans voor diegenen die om uiteenlopende redenen hun opleiding niet hebben kunnen afronden. AAV is bijzonder waardevol omdat het niet alleen deuren opent naar nieuwe beroepsmogelijkheden, maar ook de weg vrijmaakt voor hoger onderwijs.
Veel volwassenen vinden in AAV een tweede kans om hun educatieve aspiraties te realiseren. De flexibiliteit van het persoonlijk traject maakt het bijzonder aantrekkelijk; lessen kunnen zowel in persoon als online gevolgd worden, wat het ideaal maakt voor degenen die moeten jongleren met werk, familieverplichtingen, of andere verantwoordelijkheden. Bovendien erkent AAV de ervaringen en kennis die volwassenen al hebben opgedaan, waardoor het mogelijk is om vrijstellingen te krijgen voor verschillende modules.
Online Opleiding AAV
De mogelijkheid om AAV online te volgen, heeft de toegankelijkheid van het programma sterk vergroot. Cursisten kunnen hun leertraject volledig vanuit huis ondergaan, wat hen de mogelijkheid biedt om op eigen tempo en volgens eigen schema te studeren. Deze aanpak vermindert ook de druk en stress die vaak gepaard gaan met het volgen van een traditioneel lesrooster.
NT2 1.1
Effectiveness 2 schriftelijk
NT2 - 4.2 - Effectiveness 2 schriftelijk
NT2 - 2.1 - 80u - mondeling - maandagavond
NT2 - 2.4 - mondeling - 80u - maandagavond
NT2 - 1.2 - 80u - maandag/woensdag - avond
NT2 - 2.2 - mondeling - 80u - maandagavond
NT2 - 1.1 - 80u - dinsdag/donderdag - avond
NT2 - 2.3 - mondeling - 80u - dinsdagavond
NT2 - 2.2 - schriftelijk - 80u - maandagavond
NT2 - 2.1 - 80u - schriftelijk - woensdagavond
NT2 - 2.4 - schriftelijk - 80u - woensdagavond
NT2 - 2.3 - schriftelijk - 80u - donderdagavond
NT2 - 1.2 - 80u - maandagavond
NT2 - 2.1 - 80u - maandagavond
NT2 - 1.1 - 80u - maandagavond
NT2 - 1.2 - 80u - dinsdagavond
NT2 - 1.1 - 80u - dinsdagavond
NT2 - 2.2 - 80u - dinsdagavond
NT2 - 2.1 - 80u - woensdagavond
NT2 - 1.2 - 80u - woensdagavond
NT2 - 1.1 - 80u - woensdagavond
Curriculum en Leerinhoud van AAV
Het curriculum van Aanvullende Algemene Vorming (AAV) is zorgvuldig samengesteld om een brede basis te bieden die essentieel is voor zowel persoonlijke als professionele ontwikkeling. Het omvat een reeks kernvakken die gericht zijn op het versterken van algemene kennis en vaardigheden, wat cursisten voorbereidt op diverse uitdagingen in de moderne samenleving en arbeidsmarkt.
De algemene vakken binnen de opleiding AAV rusten de cursisten uit met kennis en vaardigheden die nodig zijn voor zowel verdere academische studies als een directe stap naar de arbeidsmarkt. Uiteindelijk streeft het curriculum ernaar om studenten volledig voor te bereiden op de uitdagingen en kansen die zij in de toekomst zullen tegenkomen.
AAV-cursussen bieden een uitgebreide algemene opleiding, vergelijkbaar met het secundair onderwijs, die gecombineerd kan worden met een beroepsopleiding om een volledig secundair diploma te behalen. Deze opleiding omvat vakken zoals taal, wiskunde basis, wetenschappen, cultuur, ICT, en economie. Na afronding ontvangen studenten een diploma dat gelijkstaat aan het diploma van het traditionele secundair onderwijs. Zodat men zelfvertrouwen krijgt en de weg naar hoger onderwijs en de arbeidsmarkt verbetert.
Combineer AAV en een diplomagerichte opleiding voor jouw diploma secundair onderwijs
Een essentieel kenmerk van het certificaat aanvullende algemene vorming is dat, wanneer het gecombineerd wordt met een diplomagerichte beroepsspecifieke opleiding, het leidt tot een volwaardig secundair onderwijs diploma. Dit diploma heeft dezelfde waarde als een diploma behaald via het traditionele onderwijssysteem, wat betekent dat afgestudeerden gelijke toegang hebben tot hoger onderwijs en arbeidskansen. Dit biedt cursisten die afstandsonderwijs volgen, een waardevolle en erkende tweede kans op educatief en professioneel succes.
Hoe verloopt een opleiding AAV?
De opleiding Aanvullende Algemene Vorming (AAV) biedt een flexibele leerstructuur zonder deeltijdse leerplicht, waardoor inschrijven en deelnemen aan lessen voornamelijk gericht zijn op het online platform. Je kunt je inschrijven na een persoonlijk gesprek, waarin je alle nodige informatie over de opleiding krijgt. Eenmaal ingeschreven, zijn de lessen toegankelijk via een online leeromgeving, waardoor je de vrijheid hebt om thuis en op je eigen tempo te studeren. Deze aanpak maakt het mogelijk om je studie te combineren met andere persoonlijke of professionele verplichtingen.
Zijn er vereisten en instapvoorwaarden?
De basisvereiste voor AAV is dat kandidaten minimaal 18 jaar oud zijn. Er zijn geen strikte vooropleidingseisen, waardoor het programma toegankelijk is voor een breed publiek, inclusief mensen zonder voorgaande secundaire onderwijservaring.
Zijn vrijstellingen mogelijk?
Een ander significant voordeel van AAV is de mogelijkheid om vrijstellingen aan te vragen. Als cursisten kunnen aantonen dat ze al competenties hebben verworven die overeenkomen met bepaalde cursusonderdelen, kunnen ze deze modules overslaan. Dit maakt het mogelijk om sneller door het programma te gaan of aanzienlijke tijd te besparen op hun educatieve pad.
Online cursus aanvullende algemene vorming volgen via LEAH
Het volgen van een online AAV-cursus via LEAH biedt verschillende voordelen:
Betaalbaarheid
Dankzij subsidies van de Vlaamse overheid departement onderwijs zijn deze cursussen betaalbaar voor een breed publiek.
Flexibiliteit
Je kunt studeren in je eigen tempo en omgeving, zonder de stress van dagelijkse verplaatsingen.
Persoonlijke ontwikkeling
Online studeren via LEAH biedt de kans om je horizon te verbreden, en het kan dienen als springplank voor nieuwe professionele uitdagingen of hobby’s.
Samengevat biedt AAV via LEAH een toegankelijke en flexibele manier voor volwassenen om hun educatieve doelen te bereiken. Het is nooit te laat om te leren en je potentieel volledig te benutten.